Не се откажувајте од соништата, откажете се од начините како да ги постигнете.

Работа

Љубов е видлива работа.

Зошто луѓето што работат? Ако ги прашате луѓето зошто работат, повеќето ќе кажат за пари. Некои тврдат дека постигнувањето успех е главната причина за работата. Успехот сепак оди рака под рака со напорна работа. Нема трик, нема лесен начин. Значи, ако сакаме да успееме, треба да работиме напорно. Обично, напорна работа значи нешто како 60 или 70 часа неделно (понекогаш 80 или 90), работа дома во вечерните часови и за време на викендите, и континуирано жонглирање на повеќе проекти во избезумен обид да ги завршиме сите. Напорна работа резултира со свои интригантни награди: пари, гордост, чувство за достигнување, почит. Но, има и свои предизвици. Природата на напорната работа е разновидна. Некои луѓе работат напорно физички и со тоа го оптоваруваат телото повеќе од вообичаено што за последица има предвремени заболувања и стареење. За другите, стресот на работното место е повеќе ментален. Постојаниот притисок за изведување и испорака придонесува кон различни здравствени проблеми поврзани со стресот. Дали е ова она што го цениме? Но, ако не работиме напорно, не можеме да успееме. Она што нè не убива нè прави посилни. Во реалноста, она што нè не убива остава последици, понекогаш непоправливи.

Дефинирање на успех. Дали е успех повисока позиција во компанијата? Дуплирање на плата? Поголема куќа, скап автомобил? Секако дека не можеме да споредиме сметководител со астронаут но вредност што ја носи еден човек не се менува со работна позиција и работно место. Тоа зависи од индивидуата. И тоа е сосема исправно. Тоа е она што ги прави сите нас уникатни. Сите треба да работиме за да придонесеме во општеството и да сториме се што можеме за да ги направиме нашите животи - и животот на оние околу нас - подобри, без оглед на нашите околности. Пред да започнете со напорна работа, дефинирајте што значи успех за вас. Прифатете ја важноста за извршување на вашата работа (без разлика дали е платена или неплатена) на фокусиран и намерен начин, ставајќи се со цело срце во неа. Работете најдобро што можете, да постигнете најмногу што можете, со овој живот што го имате.

Материјализам или минимализам? Денес материјализам е насекаде околу нас. Купете повеќе, трошете повеќе, стекнете што повеќе луксузни добра - списокот е бесконечен. Сепак, некои се определуваат за минимализам. Ако решиме да имаме помалку, има ли воопшто причина да работиме напорно и да се стремиме кон успех. Ако одбравме да го измериме успехот во животот со нешто друго, а не со материјални средства, зошто би избрале да продолжиме да работиме напорно? Зошто продолжуваме да работиме воопшто? Постојат многу причини, но размислете за неколку: работата ни помага да се подобриме и да се развиваме, работата носи придобивки за општеството, напорната работа е пример за нашите деца, работата ги одржува нашите животи зафатени, работата ни дава слобода, работата претставува значаен дел на нашиот идентитет ... списокот е и тука бесконечен.

Работата е алатка која ни овозможува да ги задоволиме нашите потреби и да ги исполниме различните желби. И кога се третира како алатка, ние сме во состојба да ги контролираме нашите напори на начин со кои создаваме подобар живот за себе и за нашите најблиски. Понекогаш може да биде тешко да се запамети дека не живееме да работиме. Треба да запомниме дека не сме на оваа планета да гледаме на час и да умреме на куп пари; тука сме за да живееме. Ако сме јасни зошто работиме и што очекуваме од работа, можеме подобро да ги насочиме нашите напори да бидат во согласност со променливиот свет - и да ги прошириме нашите хоризонти.

Не се откажувајте од соништата, откажете се од начините како да ги постигнете.

©2020 by First Five Association. 

Аминта Трети 58/1-15, IV кат

1000 Скопје

www.firstfivemk.com

+389 72 697 481

+389 2 3 126 135